top of page

הפצה

הפצה - כתיבה והוצאה לאור - דני ואזנה

הפצה לחנויות

הפצה פירושה חלוקה או פיזור של ספרכם המודפס בחנויות הספרים ברחבי הארץ. אם בחרתם באומץ להוציא את ספרכם לאור בהוצאה עצמית, אתם ודאי מייחלים להגיע לקהל קוראים רחב ככל האפשר. השקעתם חודשים רבים ואולי שנים בכתיבת ספרכם, הפקתם אותו בתהליך מורכב, מתיש ובהשקעה כספית לא מבוטלת – כעת הזמן לראות פרי מעמלכם. יש המפליגים בשלב זה באשליות על כניסה לרשימת רבי המכר, יש המציבים לעצמם יעדים מופרזים פחות כמו מכירת מהדורה שלמה בת אלף עותקים מספרם, ויש הרואים במכירת כמה מאות עותקים הישג נאה שסופר צעיר יוכל להתגאות בו. להשגת היעד עומדות בפניכם דרכים מגוונות מבעבר. חנויות מכווננות למכירת ספרים דיגיטליים ברשת האינטרנט מהוות שוק הולך ומתפתח. זוהי אפשרות זולה וזמינה לכל הסופרים, בלא סינון ובלא לקטורה קפדנית. תוכלו להמיר את ספרכם לקובץ דיגיטלי במחיר נמוך ולהעלות אותו לחנויות הספרים הדיגיטליים בקלות רבה. אך אני מניח שפסגת שאיפותיכם היא כנראה לראות את ספרכם בחנויות הספרים.      

 

עבור סופרים המוציאים לאור באופן עצמאי את ספרם, הדרך לשם אינה פשוטה. בניגוד לספר הרואה אור בהוצאה גדולה, שידוע מראש כי הוא יימכר בחנויות הספרים של הרשתות הגדולות ובכל שאר החנויות הפרטיות בארץ, הרי שעתידו של ספר היוצא לאור בהוצאה עצמית, לוט בערפל. כניסתו לחנויות לא זו בלבד שאינה מובטחת, אלא בעלת סיכויים מועטים בלבד לחדור לרשתות ולחנויות הספרים. נדרש מכם מאמץ רב לפרוץ את מחסום הכניסה לחנויות ולהוכיח שספרכם ראוי להיות מוצג לראווה בפני קהל הקוראים על המדפים. זהו למעשה מבחנו הגדול ביותר של הספר. הלוא לשם כך השקעתם מאמצים כה רבים בהפקתו. אם כן, כיצד תפעלו? מה עליכם לעשות? והאם הדבר תלוי בכם?

 

ראשית, עליכם להיות בטוחים שספרכם ראוי להימכר בחנויות ולעמוד במבחן הקריאה של הקוראים. איכותו הספרותיות חייבת להיות גבוהה, והפקתו מוקפדת. גם אלו אינם מבטיחים את כניסתו לחנויות. שיקולים זרים, לכאורה, כמו תחזיות כלכליות ופוטנציאל מכירה מהווים גורם בעל משקל רב בהחלטה אם הספר ייכנס לחנויות או יידחק מהן.

הפצה - כתיבה והוצאה לאור דני ואזנה

בישראל פועלות כיום כמאתיים וחמישים חנויות ספרים. רובן בבעלותן של רשתות סטימצקי וצומת ספרים, המחזיקות בנוסף בהוצאות ספרים גדולות משלהן (בעלות צולבת). מטבע הדברים, מרבית הספרים המונחים על המדפים בחנויות של הרשתות הגדולות, הם ספרים שיצאו לאור בהוצאת הגדולות (כנרת זמורה ביתן, מודן, כתר, ידיעות ספרים ועוד). יתרה מכך, חוק הספרים אף דחק את ספרות המקור לטובת הספרים המתורגמים. שטח המדף הנותר פנוי לספרים חדשים שלא הופקו בהוצאות הגדולות, הצטמצם מאוד. מתחרים עליו הוצאות קטנות איכותיות רבות וסופרים רבים. כדי לחדור מבעד לחרך הצר שנותר בחומה החוצצת ביניכם לבין חנויות הספרים, עליכם לשכור את שירותיו של מפיץ מנוסה בעל שם אשר עשוי להגדיל את סיכויי ספרכם להיכנס לחנויות. תפקידו של המפיץ בראש ובראשונה הוא לפזר לקריאה את ספרכם לחנויות ולרשתות הגדולות, אך קודם לכן עליו לעניין אותן בספרכם ולקבל את הסכמתן. הוצאות הספרים פועלות מול מפיץ מורשה בלבד. לסופר עצמו, אם אין לו קשרים מיוחדים ברשתות, אין כל יכולת לעניין אותן בספרו, ודאי שלא להפיץ אותו בכוחות עצמו. אם כן, מפיץ טוב אינו נמדד רק ביכולתו לחלק ולפזר את מאות העותקים של ספרכם לחנויות בהפצה משמעותית ומהירה (זמן סביר: שבוע עד שבועיים), אלא ראשית על-פי יכולתו המוכחת לעניין ולהכניס את ספרכם לחנויות ולרשתות הספרים.

 

כדי שהמפיץ יוכל לעניין את רשתות הספרים בספרכם, עליו לקבל לידיו כמה עותקים מספרכם הגמור והמוכן. לצורך כך עליכם להדפיס מספר מוגבל של ספרים, עשרה עד חמישים ספרים בלבד, אשר ישמשו אתכם בנוסף עבור מסע יחסי הציבור ושליחת עותקים לאנשי התקשורת הרבה לפני שהספר יוצא לאור (ראה יחסי ציבור). המפיץ, אשר יקבל לידיו עותק מהספר, יתרשם ממנו ומכם ויחל בעבודתו. אם הוא ימצא לנכון שספרכם ראוי ובעל סיכויי הצלחה לשרוד בחנויות הספרים ולהימכר, הוא ישלח עותק מהספר לכל אחת מרשתות הספרים הגדולות (סטימצקי וצומת ספרים) ויעניין אותן בהכנסתו לחנויותיהן. מובן כי בשלב זה הוא אינו יכול להתחייב שרשתות הספרים תסכמנה להזמין עותקים מספרכם ולהציבם בדוכנים, אך בכל זאת ייתכן כי תידרשו לשלם עבור עבודת התיווך בלי קשר לתוצאה (בכפוף להסכם בין המפיץ לסופר/ הוצאה). יש מפיצים אשר אינם גובים תשלום מראש, אך מבטחים את עצמם מפני הסיכון שבהשקעה על-ידי הסכם מראש על רווחים ממכירת הספרים. מרבית הסופרים מעדיפים הסדר זה על פני תשלום מראש. שני המפיצים הבולטים בשוק הם בית הפצה בית עלים ודני פחימה.

 

בטרם העברת הספר למפיץ חשוב לוודא שעל הכריכה האחורית מופיעים שלושה פרטים חשובים: דאנאקוד, תאריך הוצאת הספר לאור ומחיר נקוב לצרכן. אלו פרטים אשר מחויבים להופיע על-פי חוק הספרים החדש. אם פרט אחד מהם חסר, אל תטרחו להעביר את הספר למפיץ, החזירו אותו למעצב העטיפה, והדפיסו שוב מספר עותקים מוגבל ועדכני. לאחר חתימת החוזה עם המפיץ שבחרתם, הוא ישלח את ספרכם אל רשתות הספרים הגדולות, צומת ספרים וסטימצקי. 

 

זהו, המפיץ המורשה שלח אחר כבוד את ספרכם לבחינת הגורמים המוסמכים לכך ברשתות הספרים הגדולות. בשלב זה בקרב רבים מהמחברים שנדחו במסלול הלקטורה בהוצאות הספרים, עלולה להתעורר תחושת דז'ה-וו לא נעימה (יש המגדירים זאת פוסט טראומה, אך אמנע מכך). שוב מפרידה חומה בינכם לבין הקוראים, שוב אתם וספרכם עומדים בפני בחינה קפדנית, שוב השליטה אינה בידכם, שוב אתם נתונים לחסדיהם של אותם גופים מסחריים בעלי שיקולים שאינם משקפים בהכרח את טיבו הספרותי של ספרכם, שוב אותה תקופת המתנה מתסכלת, שוב הסיכוי להיכנס לחנויות נמוך. אותו שומר סף שעמד בדרככם בקשיחות על פתח הדלת הצדדית של שוק הספרים, מופיע בפניכם גם בדלת הראשית.

 

ברשתות הספרים יקבלו את העותק ששלח המפיץ ויעבירו אותו לבחינת הגורם המוסמך לכך ברשת. אם תשובת הרשתות תהיה חיובית והן תסכמנה להעמיד את ספרכם למכירה בחנויותיהן, שזו בשורה משמחת ומשמעותית מאוד, תידרשו לשלוח לחנויות באמצעות המפיץ את מספר העותקים הדרוש. חשוב להדגיש כי רשתות הספרים (סטימצקי, צומת ספרים) הן שתקבענה את מספר העותקים שהן מוכנות למכור. אם אתם סופרים אלמונים המוציאים את ספרכם בהוצאה עצמית, סביר להניח שכל אחת מרשתות הספרים תסכמנה למכור מספר מוגבל בלבד של עותקים, הנאמד במאות בודדות. קשה להאמין שיאשרו לכם מכירת מהדורה שלמה בת 1,500 עותקים. גם מבחינתכם תהיה זאת טעות להדפיס מספר כה גדול בשלב הראשון. הסתפקו בשלב זה בכמאתיים עד שלוש מאות עותקים בלבד שיודפסו בהדפסה דיגיטלית, ועקבו אחר המכירות. אבל רגע, רצנו מהר מדי, אנחנו עדיין בשלב ההפצה. 

 

תהליך ההפצה לחנויות עלול להימשך כמה שבועות בשל לחץ העבודה. אופן החלוקה לחנויות שונה בשתי הרשתות הגדולות. רשת סטימצקי תדרוש מהמפיץ את מספר העותקים הנקוב שהיא אישרה להפצה, ותחלק בעצמה את הספרים לחנויותיה. בצומת ספרים יעשה זאת המפיץ. לאחר שהספר יעודכן בקטלוג הספרים של הרשת, יחלק אותו המפיץ לחנויות הרשת. בשלב זה עליכם לזכור כי זמן החיים הצפוי לספרכם על המדפים בחנויות וברשתות הספרים, קצר מאוד. אין זה הזמן לנוח על זרי הדפנה ולהתרפק על ההצלחה בהכנסתו של ספרכם לחנויות, מרגש ככל שיהיה הדבר. כדי שמכירותיו יישאו פרי, עליכם לנצל היטב את הזמן שנותר עד שתחל מכירתו ולהאיץ בתהליך השיווק ויחסי הציבור. בלא יחסי ציבור ספריכם לא יימכרו ויוחזרו אליכם זמן קצר לאחר שהגיעו למדפים כשהם מפנים מקום של כבוד לספרים אחרים.

 

 

החוזה עם מפיץ הספרים ועלות ההפצה

 

ההשקעה הכספית הכרוכה בשכירת שירותיו של מפיץ מורשה, היא השקעה שלא ניתן לחמוק ממנה. אף אחת מרשתות הספרים אינה מתנהלת בנושא זה ישירות עם הסופרים, אלא עם מפיצים מורשים. מי שרוצה לראות את ספרו על מדפי הספרים ברשתות הגדולות, צריך להיערך לכך תקציבית. בשוק פועלים מפיצים מורשים בודדים. יש מפיצים הדורשים תשלום חד פעמי מראש עבור עבודת ההפצה. העלות נאמדת בכמה אלפי שקלים, ויכולה לטפס ולהגיע ל-5,000 שקלים שמהם יצטרך הסופר להיפרד. הדבר כמובן אינו מבטיח את מכירת הספרים ואף לא את כניסתם לחנויות. הסיכון בהסדר זה עם המפיץ הוא כמובן גבוה.  

לעומת זאת, יש מפיצים אשר אינם גובים תשלום חד פעמי מראש עבור ההפצה, אך דורשים עמלה ממחיר הספר הנמכר בחנויות. מרביתם דורשים עשרות אחוזים ממחיר ספר בודד. יש הדורשים 70% ממחירו. בחשבון פשוט, 70% ממחיר ספר שמחירו הנקוב לצרכן הוא 68 שקלים, הם 47.6 שקלים עבור כל עותק. מתוכם הם יפרישו את התמלוגים שתדרוש הרשת. אתם, אגב, תקבלו את השאר – 30% מהמחיר הקטלוגי, שהם 20.4 שקלים. גם זאת לאחר שתעמדו בתנאי סף של מכירת מינימום כפי שאסביר מיד.  

כדי שהמפיץ יכסה את השקעתו, הנאמדת בסכום של אלפי שקלים, הרי שעליו להתבסס על מכירת מאות ספרים לכל הפחות. אך מה יעלה בגורל השקעתו אם יימכרו רק כמאה ספרים בחנויות? (תרחיש סביר בהחלט כשמדובר בסופר צעיר). במקרה זה תסתכם הכנסתו של המפיץ בסכום נמוך שיקשה עליו לכסות את סכום השקעתו. מסיבה זו, כדי לבטח את עצמו מפני מפלה מסחרית, המפיץ מגן על עצמו בחוזה מוסכם בין הצדדים ובו סעיף המבטיח לו כי במקרה שהיקף המכירה יהיה נמוך ממספר עותקים מסוים בפרק זמן של חצי שנה מיום הפצתו, אזי הוא לא יחויב לשלם לסופר כל תגמול עבור עשרות העותקים הראשונים, ואלו יעברו לכיסו. מדובר בסכום השווה להשקעתו של המפיץ.

 

 

אפשרויות נוספות העומדות בפניכם:   

 

מכירה לפרטיים

המכירה תיעשה באמצעים הבאים:

1. חנויות הספרים – הפצה לחנויות ורשתות הספרים, סטימצקי וצומת ספרים

2. קובץ דיגיטלי – מכירה באמצעות האינטרנט והעלאת קובץ דיגיטלי בחנויות המכווננות ברשת

 

יש לעניין את הגופים הבאים ברכישת הספר:

1. מקומות עבודה – מתנות לחג

2. ערבי השקה/ כנסים

 

הפצה לקהל הרחב

1. ספריות עירוניות – להעביר עותקים לספריות העירוניות על-פי הרשימה שהוכנה.

2. ספריות אוניברסיטאיות – אקדמיה ומכללות אקדמיות – להעביר עותקים לספריות האקדמיות על-פי הרשימה.

הפצה זו מקנה לספר חשיבות אקדמית וציבורית ומטפח דימוי חיובי והכרה רחבה.

 

אירועי מכירת ספרים

1. שבוע הספר – הקמת דוכן בשבוע הספר

2. כנסים ואירועים הקשורים לתוכן הספר

 

הפצת חובה

קטלוג הספרייה הלאומית 

להעביר שני עותקים על-פי חוק לבית הספרים הלאומי והאוניברסיטאי – שמכניס את הספר לקטלוגים הנשלחים לספריות. יש לוודא שהספר נכנס לקטלוגים הנשלחים לספריות.

 

מה בקשר לקבצים דיגיטליים?

בשלב זה הספרייה הלאומית מקבלת קבצים של ספרים בפורמט doc (קובץ וורד), pdf  ו-epub בלבד. את השניים הראשונים (doc, pdf) יש באפשרות הספרייה להנגיש באופן מיידי, אך הפורמט השלישי (epub) טרם ניתן להצגה. (בספרייה הלאומית מבטיחים כי בעתיד אף קובץ זה יהיה נגיש לקוראים.) יש להדגיש כי הקבצים הדיגיטליים עומדים לקריאה עבור קוראי הספרייה הלאומית בלבד ורק בין כותלי הספרייה, ושני משתמשים בלבד רשאים לקרוא אותו בו זמנית. הסדר זה מדמה למעשה מצב שבו הוצאת ספרים או סופר שולחים שני עותקים בלבד לקריאת מבקרי הספרייה. אם הסופר או הוצאת הספרים מעוניינים להנגיש את הקובץ הדיגיטלי לקריאת כלל הקוראים (נוסף לאלו הנוכחים בספרייה), הרי שיהיה עליהם להעביר להנהלת הספרייה אישור בכתב בנושא, וזו תאפשר את הבקשה באמצעות שינוי ההגדרה במערכת המחשוב. מרגע זה יהיה הספר נגיש לכולם בקטלוג הספרייה הלאומית. קריאה מהנה.     

 

הפצה לחו"ל

1. תרגום הספר

2. הפצה בשווקים בחו"ל

3. העלאת קובץ דיגיטלי באמזון

זהו חברים, יצאתם לעולם עם ספרכם החדש! תם תהליך ההוצאה לאור. בהצלחה!! 

 

לקטורה >> עריכה ספרותית >> עריכה לשונית >> עימוד >> הגהת טקסט >> הגהת עימוד >>העתק שמש >>עיצוב עטיפה >> דפוס >> כריכה >> יחסי ציבור >> הפצה

bottom of page